Intervaltraining hardlopen

Intervaltraining hardlopen

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Laden...
                   

Betere prestaties met hardlopen door intervaltraining

Wil je ook graag langer en sneller kunnen hardlopen? Dit kan met intervaltraining. Met deze training varieer je je tempo zodanig tijdens het hardlopen dat je lichaam sneller conditie opbouwt.

Wanneer beginnen met intervaltraining?

Als je nog maar net begonnen bent met hardlopen is het geen goed idee om aan intervaltraining te doen. Je zal je spieren, pezen en gewrichten zodanig belasten dat je kans op blessures aanzienlijk verhoogt waardoor je helemaal kan herbeginnen aan je conditie. Lees eerst onze hardlooptips even door en probeer dan de 5 of 10 km te lopen met een van onze hardloopschemas. Wanneer mag je dan wel doen aan intervaltraining? Hardlopers die 2 à 3 keer per week 30 minuten aan 1 stuk kunnen hardlopen zijn geschikt om aan deze training te doen.

intervaltraining hardlopen

Soorten intervaltraining

Er zijn veel verschillende soorten intervaltrainingen die je kan toepassen tijden het hardlopen. Je hebt bv. de extensieve en de intensieve intervaltraining. Hardlopers die willen beginnen met intervaltrainingen kunnen best starten met de extensieve intervaltraining. Bij deze training duurt het interval langer dan bij de intensieve maar ligt het tempo lager. Ben je meer een ervaren hardloper? Doe dan een mix van beide. De ene keer een extensieve en de andere een intensieve.

Extensieve intervaltraining:

Loop 15 minuten op een normaal tempo. Verhoog dan je tempo zodanig dat je dit zeker 10 minuten kan volhouden. Loop 5 minuten op dit tempo. Loop dan weer minstens 2 minuten op een rustig tempo om dan weer vervolgens 5 minuten je tempo te verhogen. Tenslotte loop je rustig je training uit. Deze intervaltraining is ideaal voor lange afstanden.

Intensieve intervaltraining:

Bij deze training ligt je tempo tijdens het interval hoger maar is de duur van het interval 1 à 2 minuten korter dan bij de extensieve intervaltraining. Deze training werkt het best bij kortere afstanden.

Intervaltraining opbouwen

Bij het hardlopen is het belangrijk om niet te veel intervaltrainingen te doen per week. Je lichaam zal niet de kans krijgen om genoeg te herstellen waardoor je conditie niet goed opgebouwd wordt en waardoor de kans op blessures stijgt. Loop je 3 maal in de week? Dan is het ideaal om je intervaltraining als 2 de training te lopen. Zo zal je binnen de maand al merken dat je conditie beter wordt en je dus langere afstanden kan afleggen op een hogere snelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *