Hardlopen en voeding

Hardlopen en voeding

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Laden...
                   

Hardloop voeding

Als je wil hardlopen heb je energie nodig. Energie haal je uit voeding. Om betere prestaties neer te zetten is het belangrijk om de juiste voeding te eten op het juiste moment.

Wat eten voor het hardlopen?

Koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen zijn de voedingsbronnen die je nodig hebt als je wil hardlopen. Vele hardlopers weten dat dit de beste voedingsstoffen zijn voor het  hardlopen maar wat is nu de juiste verhouding? Vaak worden er teveel vetten opgenomen. De perfecte verhouding is 60% koolhydraten, 25% vetten en 15% eiwitten. Koolhydraten zorgen voor de energie, eiwitten voor de opbouw van de spieren en vetten voor beide. De belangrijkste mineralen voor hardlopers zijn magnesium, zink en ijzer. Voor de vitaminen zijn dit vitamine B en C.


Het is geen goed idee om een uur voor het hardlopen een grote warme maaltijd te eten. Je kan beter een grote maaltijd eten na het hardlopen. Wat moet je eten voor het hardlopen? Pasta, rijst, aardappelen, ontbijtkoeken, bruin brood en bananen (rijpe bananen zorgen meer energie dan minder rijpe) zijn de koolhydraatrijke voedingsstoffen die zorgen voor goede prestaties bij het hardlopen. Vermijd dat je met een volle maag vertrekt. Dit kan voor maagproblemen zorgen en vermindert je prestaties.

hardloop voeding

Voeding tijdens hardlopen

Je lichaam kan maximaal 80 gram koolhydraten per uur verwerken. Als je een uur of langer loopt is het aangeraden om tussen de 40 en 60 gram koolhydraten op te nemen. Dit kan aan de hand van een energiereep, sportdrank of de zogenaamde gel. Tijdens het hardlopen verlies je ook vocht. Het is daarom belangrijk om per 15 min 150-250 ml water te drinken. Dit geldt ook als je water vervangt door sportdrank.

Voeding na hardlopen

Na het hardlopen is het belangrijk dat je je koolhydraten en mineralen zo snel mogelijk terug aanvult. Hoe sneller je dit doet, hoe sneller je lichaam zal herstellen. bananen, een bord pasta, rijst of bruin brood zijn de beste bronnen van koolhydraten die je na het hardlopen kan eten.

Er bestaan ook sportdranken die speciaal dienen om te gebruiken na het hardlopen. Deze recovery sportdranken bevatten de koolhydraten, mineralen en vitaminen die je nodig hebt zodat je lichaam sneller herstelt. Een van de veel gebruikte sportdranken en energierepen zijn die van Isostar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *