Anaerobe drempel

Anaerobe drempel

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Laden...
                   

Anaerobe drempel

Het lopen van een marathon of zo snel mogelijk 200 meter sprinten, dit heeft allemaal te maken met hardlopen maar in je lichaam gebeuren er toch andere processen. Bij sprinten wordt er veel kracht gevraagd van je lichaam en bij een langere afstand veel duurvermogen. Dit alles heeft te maken met de anaerobe drempel.

De anaerobe drempel is de overgang van het verbranden van suikers (aerobe glycolyse) naar het niet meer verbranden van suikers (anaerobe glycolyse). De suikers worden zonder tussenkomst van zuurstof omgezet in melkzuur die sneller energie levert. Als men voorbij de anaerobe drempel is hoopt het melkzuur zich op en krijgt men een verzuurd gevoel in de spieren. Voor duurlopers is dit een zeer belangrijke term omdat ze langere afstanden kunnen afleggen en beter kunnen presteren zolang ze onder deze anaerobe drempel (aerobe training) blijven. Deze hardlopers moeten dus aan een aerobe training doen (training van minstens 20 min op 80% of minder van je maximale hartslag). Het melkzuur hoopt zich zeer snel op tussen de 80% en 90% van je maximale hartslag waardoor je snel de anaerobe drempel bereikt en niet meer aeroob traint.

Anaerobe drempel bepalen

De anaerobe drempel kan je op verschillende methodes bepalen. Je hebt een methode waar je de drempel kan laten bepalen met bloedonderzoek. Hierbij wordt bij verschillende inspanningen bloed afgenomen en wordt zo je melkzuurgehalte bepaalt. Vanaf het moment dat het bloed meer als 4 milimol/l melkzuur bevat heeft men de anaerobe drempel overschreden. Dit is een redelijk dure methode, maar je kan ook zelf je anaerobe drempel bepalen. We doen dit aan de hand van de Conconi test.

Conconi test

In deze test wordt de hartslag, tijd en afstand gemeten. Het is bewezen dat de hartslag lineair loopt met de loopsnelheid. Op een bepaald moment verloopt deze lijn niet meer lineair, dit punt is jouw anaerobe drempel. Hoe voeren we deze test uit? Doe wat warming-up oefeningen en probeer daarna na elke minuut maximaal 8 hartslagen/minuut sneller te lopen. De beste manier om dit te doen is op een atletiekbaan (geen obstakels en veel plaats). Probeer zo een 10 tot 12 minuten te lopen. Luister wel altijd naar je lichaam, voel je je niet goed of kan je de de 10 minuten niet volhouden? Stop dan onmiddellijk en stap rustig uit. Heb je de test uitgevoerd? Maak dan een grafiek met je hartslag in functie van je loopsnelheid. Het punt wanneer de lijn niet meer lineair loopt in je grafiek is jouw anaerobe drempel.


anaerobe drempel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *